
TIPS
Voor de voorbereiding
- Heb je een aangepaste huurwoning? Stel dan je verhuurder op de hoogte van je plannen. Geef duidelijk aan dat je van plan bent te ruilen voor een (korte) vakantie. Sommige gemeentes hebben strenge regels over het onderhuren of beschikbaar stellen van woningen aan anderen. Zo voorkom je dat je in de problemen raakt.
- Als je een afspraak maakt om kennis te maken: leg contact via Skype, Zoom of een andere videoverbinding. Op deze manier leer je je ruilpartner beter kennen.
- Check vantevoren of je inboedelverzekering eventuele schade dekt. Je verzekeraar kan huizenruil zien als onderverhuur en kan besluiten bij schade niet uit te keren.
- Het is handig een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, als je die nog niet hebt.
- De energieprijzen rijzen de pan uit! Wees slim en bespreek van tevoren het gebruik van gas en elektriciteit. Zelf weet je het beste waarop en hoe je in jouw huis bespaart. (Bijvoorbeeld niet te lang douchen, elektrische apparaten uitzetten in plaats van stand by etcetera.)
Voor de ruil
- Heb je bij het overdragen van de sleutels een tijdstip afgesproken? Houd er dan rekening mee dat je gast vertraging kan hebben, of hij nu met de auto of het openbaar vervoer komt.
- Laat behalve je eigen telefoonnummer ook het nummer achter van een tweede contactpersoon die in de buurt woont en ook een sleutel heeft. Die kan dan in geval van nood inspringen.
- Zorg voor schoon beddengoed en schone handdoeken.
- Leg een lijstje met belangrijke dingen neer, zoals de wificode, leuke (toegankelijke) bezienswaardigheden in de omgeving, waar je terecht kunt in geval van medische nood (de huisartsenpost).
- Als je wil kun je voor de duur van de ruil je kostbare spullen achter slot en grendel opbergen.
- Het is leuk om een klein flesje wijn neer te zetten of een ander welkomstcadeautje, misschien met een bericht erbij.